Vagabond Tours

Harzer-Hexen-Stieg, 5 dage

Turfakta
Tur ID: 06HAR-5
Turtype: Individual
Familieture Familieture
Vandreture Vandreture
Hvornår:
01 apr-31 oct
Varighed:
5 dage / 4 nætter
Sværhedsgrad:
Moderat
Må hunde medbringes:
Ja
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer. Bestilling kun mulig ved min. 2 deltagere. Tillæg for solorejsende - kontakt kontoret.
5.625 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

Harzen er det perfekte område for aktiv ferie! På denne tur vandrer du 70 km ad vandreruten Heksens Sti (Harzer-Hexen-Stieg). Denne tur går tværs gennem Harzen – fra Altenau i vest – over Bloksbjerg – til Thale i øst. Undervejs passeres bjerget Bloksbjerg (Brocken, 1142 m), som ligger midt i Nationalpark Hartz.

Nationalpark Harz er et stort uberørt naturområde med enge, højmoser, nye og gamle træer. Man kan også se spor af den tidligere minedrift, vandingssystemer, udkigs- og lytteposter fra den kolde krig. Bloksbjerg lå på grænsen af det tidligere DDR og var lyttepost mod vest. På vandreturen bestiges Bloksbjerg og herfra er der mulighed for at køre ned ad bjerget (til byen Schierke) med det berømte damptog – det er en enestående togtur gennem det smukke landskab.

På denne tur vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted, og bagagen køres mellem hotellerne. Dagsetapernes længder giver dig mulighed for at opleve det skiftende landskab uden stress og med nok energi til at udforske de hyggelige byer undervejs på ruten. Turen slutter i byen Thale efter en halv vandredag. Har du tid, kan du tage svævebanen fra Thale til Heksedansepladsen på toppen af den 451 m høje klippe. Her siges det, at heksene samles på paradepladsen før de flyver til Bloksbjerg.

 • Oplev Nordtysklands højeste bjerg Bloksbjerg (Brocken, 1142 m).
 • Harzer-Hexen-Stieg blev i 2008 kåret som Tysklands smukkeste vandrerute.
 • Overnatning på gode hoteller/guesthouses og kørsel af bagage.
 • Vandring gennem den spektakulære kløft, som kaldes Harzens Gran Canyon.
 • Prøv en historisk tur med det berømte damptog.
 • Oplev de gamle, velbevarede og smukke bindingsværkshuse.
 • Forstil dig heksenes danseplads, når de alle samles for at flyve til Bloksbjerg.
 • Rejsen fra Danmark til Harzen kan foregå i tog eller egen bil.
DAG 1: ANKOMST VIA GOSLAR

Turen starter i Goslar. Herfra har vi arrangeret en transfer fra Goslar til byen Altenau (ca. 30 min). Altenau ligger på Harzer-Hexen-Stieg. Det er vanskeligt at ankommer til Altenau med offentlig transport – derfor kører en taxi dig til fra Goslar station til Altenau (taxi er inkluderet i turens pris). Vi har reserveret taxi til kl. 18.00, hvis du ønsker et andet tidspunkt, bedes du oplyse os om dette. (-/-/-)

Efter morgenmaden er du klar til at vandre. Du skal vandre fra Altenau til toppen af Bloksbjerg (1142 m), hvor dagens vandring slutter. Ruten til toppen går ad små stier, grusveje og et mindre stykke betonvej. Toppen af Bloksbjerg har ofte en stemningsfuld tågedis. Her kan man nyde en velfortjent forfriskning efter vandreturen. Fra toppen af Bloksbjerg (Brocken) tager du det berømte damptog og smalsporsjernbane, som snor sig ned af bjerget – til den lille by Schierke (togbillet ej inkluderet). Overnatning i Schierke, som ligger smukt i dalen Kalte Bode for foden af Bloksbjerg. Dagens vandring er ca. 20 km og varer ca. 6 timer (op 650/ned 170 m). (M/-/-)

I dag krydser vandreruten Trudenstein-bjerget med flotte udsigter over nationalparken. Fra Trudenstein går det nedad til den lille by Königshütte. Her flyder to grene af Bode-floden (Bodetal) sammen, og her er et vandfald. I området udvindes kalk. Ruten videre følger floden. Overnatning i byen Rübeland eller Hasselfelde, der ligger i et område med mange drypstenshuler. Hvis du overnatter i Hasselfelde, kan du enten vandre dertil eller tage en bus fra Rübeland (busbillet for egen regning). Dagens vandring er ca. 21 km og varer 6-7 timer (op 520/ned 700 m). (M/-/-)

Hvis du har overnattet i Hasselfelde – kan du tage bus til Rübeland (for egen regning) – eller vandre direkte fra Hasselfelde.

Vandreruten fortsætter med at følge Bode-floden. Man passerer et landsbymiljø, og landskabet er bakket og varieret. Efter at have passeret dæmningen i Wendefurth med den opdæmmede sø, der anvendes til vandkraft, kommer man til den hyggelige landsby Treseburg. Som navnet antyder, lå der tidligere en borg – kun grundmuren er tilbage. Floden slår et skarpt sving ved Treseburg. Området er enestående, og landsbyen betragtes som indgangen til Bode-dalen (Bodental) – som er morgendagens vandring til Thale. Treseburg er også et luftkursted. Overnatning i Treseburg. Dagens vandring er ca. 20 km og varer 5-6 timer (op 660/ned 790 m). (M/-/-)

Vandringen i dag er en halv vandredag på ca. 3-4 timer. Ruten byder på en spektakulær vandring til Thale gennem den sagnomspundne Bode-dal. Ruten er en vild og romantisk del af flodens dal – et lille paradis, som trækker sig helt til Thale. Dalen snor sig med floden. Siderne omkring dalen bliver stejlere, jo længere man kommer frem, og får form af en klippeslugt – og kaldes da også Harzens Grand Canyon. Ruten bringer dig til byen Thale. Dagens vandring er ca. 10 km og varer 3-4 timer (op 420/ned 540 m). (M/-/-).

Hvis du ikke har travlt med hjemrejsen, kan du overveje en tur fra Thale til enten Hexentanzplatz eller Rosstrappe. Man kan komme til begge klippefremspring med kabelbane (ej inkluderet i prisen), ligesom man kan vandre dertil (ca. 2½ time).

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
Overnatning på hoteller eller guesthouses i byer undervejs på ruten. Overnatningsstederne har en standard, der svarer til 3-stjernede hoteller – alle med privat bad/toilet. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg. Hvis du ønsker en ekstra nat efter turen, kan den bestilles i Thale (turens slutby), Osterode elelr Goslar (turens startby)

FORPLEJNING
Morgenmad er inkluderet i prisen og serveres på overnatningsstedet. Madpakke kan bestilles aftenen før på overnatningsstedet og betales lokalt. Enkelte dage kan du købe frokost undervejs på din vandring (det fremgår af dit afrejsemateriale, som du modtager før turen). Der er restauranter i alle overnatningsbyer. Det fremgår af dagprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/ Frokost/ Aftensmad).

VANDRINGERNE
På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Turen byder på 3 fulde vandredage, samt en halv vandredag (turens sidste dag). De enkelte dagsvandringer er på mellem 5 og 6 timers varighed (eksklusive pauser).

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du bærer kun en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm. Du bedes bemærke, at denne service kun gælder på selve vandreruten, dvs. fra det ene overnatningssted til det andet. Man kan med fordel pakke sin øvrige bagage, så den nemmere kan bæres eller rulles (rygsæk, taske med bærerem, trolly).

BØRN
Turen er velegnet som familietur med lidt større børn. Der skal så forventes flere pauser. 

Rejser man med børn til og med 13 år, opnår man rabat ved overnatning
i familieværelse. Skal børnene bo på dobbelt/enkeltværelse, betales normal
voksenpris – se yderligere information herom under ”Information om pris”

HUNDE
Hunde kan medbringes på denne tur mod et ekstra tillæg. Der er ingen vanskelige passager for hunde. Hvis man medbringer sin hund, skal dette oplyses ved tilmelding,så vi kan orientere overnatningsstederne. Lokalt på overnatningsstederne opkræves et tillæg (5-10 EUR pr. overnatningssted). Dette beløb opkræves lokalt.

REJSEN DERTIL
Du skal selv sørge for at ankomme til startstedet for turen (med tog eller bil) samt arrangere din hjemrejse fra turens slutsted.

Start: Turen starter i stationsbyen Goslar. Herfra har vi arrangeret en transfer til Altenau (Harzer-Hexen-Stieg), ca. 30 min. Turens første dag er en ankomstdag, og du kan ankomme når som helst på dagen. Der er parkeringsmuligheder i Goslar (både gratis p-plads og betalings p-plads).

Slut: Turen slutter omkring frokosttid i stationsbyen Thale efter 3-4 timers vandring. Evt. ekstra nat i området kan bestilles (se afsnit om “Overnatning”). Hvis du er ankommet i bil, kan en taxa transfer retur til Goslar bestilles. Der er desuden offentlig transport mellem Thale og Goslar (ca. 1½ time).

Om Harzen, Harzen Nationalpark og “Heksens Sti”
Harzen er et bjergmassiv i Nordtyskland (sydvest for Berlin). Det et én stor naturpark, som rækker ind i de tre tyske delstater: Niedersachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen. Grænsen under den kolde krig gik gennem Harzen og delte området ved Bloksbjerg (som lå i Østtyskland/DDR). Harzen er en stor naturoplevelse, og de mange velbevarede bindingsværksbygninger giver en særlig historisk atmosfære.
I området er der igennem 1000 år udvundet sølv, kobber og andre værdifulde metaller. I dag arbejdes der målrettet på naturgenopretning, hvor beplantningen bringes tilbage til den oprindelige, f.eks. at løvtræer erstatter nåletræer, kratere fra minedrift omdannes til søer, og dyr og planteliv beskyttes bedst muligt. Området er en mosaik af højmoser, søer, floder, nye og gamle træer.
Her er flere UNESCO beskyttede kulturperler, bl.a. vandingskanalerne Oberharzer Wasserwirtschaft, og byerne Goslar og Quedlinburg (med flere end 1300 fredede bindingsværkshuse).

Harzen Nationalpark (247 kvadratkilometer) krydser hen over den tidligere grænse mellem DDR og Vesttyskland. Nationalparken er en af Tysklands i alt 14 nationalparker. Mottoet er: Lad natur være natur. På den måde opstår værdifulde levesteder, som beskytter arter og planter, som ellers er sjældne. Harz National Park er næsten ubeboet. I parken ligger Nordtysklands højeste bjerg Bloksbjerg (Brocken), der er 1142 m højt. Det høje tårn på toppen af Bloksbjerg var tidligere lyttepost for Stasi, ligesom her også var observationstårn. Der er mange sagn knyttet til området. I flg. tysk folketro kommer hekse flyvende til Bloksbjerg på Valborgsaften (aftenen før 1. maj). De kommer hertil fra Hexentanzplaz (Heksedansepladsen), der er en høj klippeformation ved byen Thale. Fra Thale er der lift til både Hexentanzplaz og klippefremspringet Rosstrappe. Det er også muligt at vandre til de to klippefremspring.

Harzer-Hexen-Stieg eller Heksens Sti er en knap 100 km lang vandrerute (long-distance trail) på tværs af Harzen – fra Osterode i vest til Thale i øst. Vandreruten blev i 2008 kåret som Tysklands smukkeste. Stien er gennemskiltet med samme symbol/piktogram hele ruten igennem. Ruten kan vandres af de fleste – også børnefamilier med større børn.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad alle dage
 • Kørsel af bagage
 • Taxi-transfer “dag 1” (Goslar-Altenau)
 • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
 • Mulighed for print-selv af rutebeskrivelse og indtegnede ruter
 • Vandrekort (sendes pr. post med GLS)
 • Vagttelefon
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Rejsen til turens startsted (fra DK)
 • Frokost/madpakke alle dage
 • Aftensmad alle dage
 • Enkeltværelse (kan bestilles kr. 1500)
 • Togbillet til damptog “dag 2” (Bloksbjerg-Schierke (ca. 30 EUR)
 • Evt. byskat (betales på overnatningsstedet, ca. 10 EUR i alt)
 • Ekstra overnatning Thale inkl. morgenmad (dobbeltværelse kr. 750 pr. person / enkeltværelse kr. 975 pr. person)
 • Ekstra overnatning i Osterode inkl. morgenmad  (dobbeltværelse kr. 750 pr. person / enkeltværelse kr. 975 pr. person)
 • Ekstra overnatning i Goslar inkl. morgenmad (dobbeltværelse kr. 800 pr. person / enkeltværelse kr. 1025 pr. person)
 • Taxi-transfer, Thale-Goslar (1-3 personer kr. 1650)
 • Evt. tillæg for hund (betales lokalt)
 • Rejse- og afbestillingsforsikring

PRIS FOR BØRN

·       0-2 (inkl.) år: 100% rabat v. indkvartering i familieværelse (min. 2 voksne)

·       3-13 (inkl.) år: 50% rabat v. indkvartering i familieværelse (min. 2 voksne)

Ovenstående rabat er gældende for familieværelse. Skal børnene bo på dobbelt/enkeltværelse, skal der betales normal voksenpris.

Tidligere rejsende fortæller:

“Det var en super god vandretur, som jeg rigtig gerne vil anbefale til andre.”

B.F. Jensen, Ry

”Vi valgte at rejse med Vagabond Tours da vi havde hørt godt om dem fra et vennepar. Kan kun sige at de levede op til forventningen! Alt var tilrettelagt godt, og længden på de enkelte dages vandring passede godt til os. Det regnede dog et par dage – men vejrguderne kan de jo ikke styre.”

Dorthe Jensen, Amager

Vil du vide mere om turene til Harzen?

Kontakt Michael som er den der ved mest om området og turene hertil.