Vagabond Tours

REJSEBERETNING

Magisk oplevelse at bygge sin egen tømmerflåde

Ferie på en tømmerflåde lyder afslappende og fredfyldt, men inden man kan begynde at sejle ned af elven, er det slet og ret hårdt arbejde. Kæresteparret Josefine (24) og Niels (26) fra København var glade for, at de havde valgt at tage til den lille vildmarks campingplads ved Klarelven dagen før, de skulle starte deres tømmerflådefærd, så de var udhvilede, inden de skulle i gang med at bygge deres tømmerflåde.

Vi kørte selv fra København, og det tog syv timer. Så vi slog telt op, købte proviant og gik i seng, så vi kunne nå at få en god nats søvn, inden det gik løs, fortæller Josefine.

Arbejdet med at bygge tømmerflåden blev ekstra hårdt, fordi der den dag var en stor sandbanke helt inde ved bredden af Klarelven, og det betød, at træstammerne, flåden skulle bygges af, skulle rulles et langt stykke, før de kunne skubbes ud i vandet. Niels stod ude i vandet og tog imod træstammerne, men han måtte indimellem op på land og hjælpe Josefine med at få de tungeste rullet ned i elven.

Vi valgte at bygge en tømmerflåde, der var ekstra stor, seks gange tre meter mod de tre gange tre meter, de lokale normalt anbefaler, hvis man er to afsted, og vi nød på hele turen godt af, at vi havde ekstra plads, siger Niels.

Kæresteparret brugte ni timer på at bygge deres tømmerflåde og fik god hjælp af de to instruktører på stedet.

 Vi var de sidste, der blev færdige den dag, så til sidst brugte instruktørerne al deres tid på at hjælpe os, siger Josefine.

Vi blev ret gode til dobbelt halvstik og pælestik efterhånden, og ingen af os er gamle spejdere, så vi skulle lige lære det først. Vi nåede at have tanken ”hvad er det dog for en arbejdslejr, vi frivilligt har meldt os til”, og vi var ret udmattede, da vi endelig var færdige. Men det var en fuldstændig magisk oplevelse, da vi endelig kunne gå ombord på flåden og sejle ned af elven med lyserød aftenhimmel og spejlblankt vand, siger Niels.

Vi sejlede to-tre timer den første aften og gik i land lidt for sent, så det nåede at blive mørkt og koldt. Man skal huske at indstille sejladsen, inden det bliver for sent, så man ikke skal til at slå telt op og lave mad i mørke, siger Josefine.

Nogle vælger at sove på tømmerflåden, men Josefine og Niels valgte hver aften at slå telt op i land.

Man kommer helt tæt på naturen, og det er både lidt skræmmende og samtidig fascinerende, når man som vi bor i København og er omgivet af mennesker og trafikstøj til daglig. Vi så en elg på et tidspunkt, og vi hørte et par gange ulve om natten, siger Josefine.

Selv om der var flere, der byggede flåder samtidig med os, havde vi det hele for os selv, da vi endelig kom ud på elven og begyndte at sejle. Tømmerflådeturen var noget af en kontrast til vores hverdag, men den var samtidig også studierelevant, for vi studerer begge to geofysik på Københavns Universitet og har før været på feltture med studiet til for eksempel Grønland. Men alligevel var det en meget speciel oplevelse, siger Niels.

Vi er også vant til, at vore dage er skemalagte og meget koordineret, men det var en fantastisk oplevelse ikke at vide nøjagtig hvor man er, eller hvad klokken er, siger Josefine.

Undervejs var vejret indimellem en udfordring, men Josefine og Niels var de fleste dage heldige, at det først begyndte at regne om natten, når de var kommet i ly i teltet. Andre gange var myg et problem, men god myggebalsam og løstsiddende beklædning hjalp på det. Og så blev Josefine god til at holde øje med steder undervejs, for eksempel små campingpladser, hvor man kunne være heldig at finde et toilet, for det kunne godt være grænseoverskridende at skulle klare toiletbesøg i det fri.

Efter fire dage var kæresteparret nået til det sted, turen skulle slutte for dem, og så gik det hårde arbejde, denne gang med at skille tømmerflåden ad, i gang igen.

Josefine og Niels føler, de havde fået al den information, de skulle bruge, om turen på forhånd, og de fik god hjælp af instruktørerne på stedet.

 Vi havde selv sørget for proviant, telt og soveposer, men ellers fik vi udleveret det, vi skulle bruge på tømmerflådefærden, for eksempel kano til at komme i land med, redningsveste, dunke med vand, toiletpapir og reb, siger Niels.

Gode råd til andre der gerne vil på tømmerflådefærd?

Man skal tage af sted med åbent sind og pakke meget mindre, end man tror, man får brug for. Vi havde i hvert fald alt for meget bagage med. Jeg tror kun vi brugte to sæt tøj på fire dage, siger Josefine.

På sin vis var det en meget hård tur, indimellem også mentalt hård, men vi er ikke blevet afskrækket på nogen måde, hverken af arbejdet med at bygge flåden, vejret eller myggene. Vi vil meget gerne afsted igen, siger Niels.

Rejseberetninger er interviews med tidligere kunder som har været på tur med Vagabond Tours. Der er lagt vægt på at det skal være kundens egne oplevelser, både på godt og ondt. Rejseberetningerne er ikke lavet som rosenrøde sælgende beskrivelser – men de konkrete oplevelser og erfaringer de rejsende har været igennem. Det er også kundens egne billeder i artiklen. 

Læs også andre rejseberetninger, og bliv inspireret til din næste tur:

Blandt får og sten-diger i det skotske højland

Susanne (55) og hendes søn Anders (17) havde udvalgt sig West Highland Way, da de drog ud på deres første vandretur sammen. Destinationen var egentlig underordnet, for det vigtigste var, at mor og søn kom afsted sammen på en decideret vandreferie et sted i udlandet. Men Susanne ville gerne til

Læs mere »
Aktiv familieferie i grønne dale og bjerglandskaber

Ægteparret Søren (58) og Tina (55) og deres to børn, tvillingerne Katrine og Mads (19), fik en fælles oplevelse for livet, da de valgte at vandre rundt om Mont Blanc. Turen går gennem syv dale og tre lande med hver deres særpræg, Frankrig, Schweiz og Italien. Belønningen var flot natur,

Læs mere »