Vagabond Tours

Bliv klogere på Camino Frances

BLIV KLOGERE PÅ

Camino Frances

Mange vandrer Caminoen, for at få plads til ro. I dag er der kun få, der vandrer ruten af religiøse årsager. På en Camino-vandring er man væk fra sin hverdag – og kan måske reflektere over sin tilværelse – mens man er væk fra dagligdagens travlhed og gøremål. Nogle tager afsted med en god ven eller familiemen også mange tager afsted alene – man møder let andre undervejs, hvis man vil.

5 grunde til at at vælge Camino Frances

1) For den fysiske udfordring 

Hele Caminoen er næsten 775 km lang – og ekstra 90 km, hvis du vælger at fortsætte helt til Atlanterhavet. For at vandre hele Caminoen fra St. Jean i Frankrig til Santiago i Nordspanien, skal du afsætte ca. 35 dage – inkl. ankomst og hjemrejse dag. Nogle vandrer Caminoen for at få en fysisk udfordring. Du kan vælge at vandre en kortere strækning – måske 1 uge eller 2 uger. Du kan altid vende tilbage næste år og vandre strækning mere. For dig, der ønsker at vandre i bjergterræn, kan du starte i St. Jean Pied de Port (Frankrig) og vandre over Pyrenæerne – enten ad den høje rute (Napoleons rute) eller gennem dalen og den lille landsby Valcarlos. Mange vælger at vandre de sidste 100 km – fra Sarría til Santiago – gennem den smukke region Galicien, der har et let kuperet landskab.  

2) Følgeskab og venskaber – fra hele verden 

Du møder mennesker fra hele verden – der ligesom dig, har valgt at vandre Caminoen – af en grund. Særligt i starten (St. Jean-Logrono) og i slutningen af ruten (Sarría-Santiago), vil du møde andre Camino-vandrere. Nogle følges du med i 10 min – og ser dem ikke igen. Andre følges du med i længere tid. Og nogle møder du igen – længere fremme – eller i Santiago. Der er et fællesskab, en åbenhed og hjælpsomhed mellem pilgrimme.  

3) Træk stikket 

Caminoen kan næsten betragtes som én lang vandrings-meditation. En vandring ad Caminoen giver en sjælden mulighed for at være sig selv og at reflektere over livet. Måske vælger du dagligt at vandre en time eller to i stilhed. At være væk fra det hjemlige, hverdagen, pligter og gøremål – og ikke mindst teknologien – giver nærvær med sig selv,  til andre og ikke mindst til naturen. Du kan vælge en strækning af Caminoen du føler dig tiltrukket af. Nogle vælger at vandre forbi jernkorset ’Cruz de Ferro’ (1503 m), der ligger på bjerget Monte Irago. Her er der tradition for – i stilhed – at lægge en (lille) sten man har med hjemmefra. Når man lægger sin sten, kan det enten være for at vise taknemmelighed, for at tilgive eller for at give slip (på noget gammelt – en relation, et tankemønster, en adfærd osv). En anden populær strækning er de sidste 113 km fra Sarría til Santiago og får bevis for, at du har vandret de sidste 100 km til Santiago. Du kan også vælge at tage på en fællestur med turleder – og være en del af det fællesskab, der opstår i en gruppe.  

4) Maden og vinen 

Man kan få mange slags mad på Caminoen. Du kan spise på restauranter, tapasbarer eller købe ind på lokale markeder. Du kan vælge internationale retter som du kender i forvejen – men prøv også nogle af de spændende lokale retter i Nordspanien – prøv den ikoniske ret pulpo a la gallega (blæksprutte med paprika og olivenolie) eller den fyldige fabada asturiana (bønnegryde med chorizo og skinke). Til dessert kan du nyde tarta de Santiago, en mandelkage. Om aftenen kan du nyde et glas lokal rødvin som produceres mange steder. Måske vandrer du forbi fontænen ved Bodegas Irache Wine, hvor man som pilgrim kan tappe vi fra vin-fontænen, der ligger på strækningen mellem St. Jean og Logroño.  

5) At være en del af historien 

Du bliver en del af historien – når du vandrer Caminoen. Som pilgrimsrute er Caminoen over 1200 år gammel. Naturen er selvfølgelig endnu ældre. Pilgrimme har i århundrede vandret Caminoen fra det sydvestlige Frankrig gennem Nordspanien. Der er tegn fra tidligere pilgrimme – i form af stenredskabet, hulemalerier, hulveje – og senere bosættelser, middelalderbyer og kapeller. Caminoen-ruten (den franske rute) blev i 1993 optaget på UNESCO’s liste over verdensarv – og byen Santiago de Compostela kom på UNESCO’s liste over verdensarv i 1985.  

Historien bag

Historien bag Caminoen 
Caminoen i Nordspanien, også kaldet den franske vej, blev et populært pilgrimsmål i middelalderen, fordi Santiago de Compostela er stedet, hvor man mener, at apostlen Jakob er begravet. Legenden fortæller, at Jakobs jordiske rester blev ført til Galicien i Spanien, og hans grav blev opdaget i 800-tallet. Dette gjorde Santiago til et af de vigtigste kristne pilgrimsmål – foruden Jerusalem og Rom. Pilgrimsrejsen symboliserede åndelig renselse og var en handling af tro, håb og bod. 

Ruten 
Caminoen i Nordspanien, også kendt som den franske vej (Camino Francés), er en af de mest populære pilgrimsruter. Den strækker sig fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrig til Santiago de Compostela i Spanien og kan forlænges til Finisterre ved Atlanterhavskysten. Denne rute er cirka 780 km lang og går gennem en række forskellige landskaber og kulturer. 

St. Jean Pied de Port til Logroño 
En pilgrimsvandring på Caminoen kan begynde i Saint-Jean-Pied-de-Port med en vandring over Pyrenæerne til Roncesvalles, kendt for sine betagende udsigter og det historiske kloster. Ruten fortsætter til Zubiri gennem skovklædte bakker og frodige landskaber, hvor man krydser den maleriske bro Puente de la Rabia over Río Arga. Herefter går ruten gennem Pamplona, der er kendt for sin imponerende katedral. Herfra går vejen gennem Alto del Perdón med vindmøller og pilgrimsmonumenter, før man når Puente la Reina med sin middelalderbro. Estella byder på vinmarker og olivenlunde samt historiske kirker og klostre. Undervejs til Los Arcos kan man besøge Bodegas Irache, en vingård med en vinfontæne for pilgrimme. Logroño, hovedstaden i La Rioja vinregionen, har en livlig gammel bydel med mange tapasbarer. 

Logroño til Burgos 
Fra Logroño går ruten gennem La Rioja’s vinmarker til Nájera med klostre og en historisk bykerne. Santo Domingo de la Calzada er kendt for sin katedral med en hønsegård inde i kirken – hvortil der knytter sig en pilgrimslegende. Ruten går gennem middelalderlige landsbyer og åbne landskaber og videre til San Juan de Ortega med det historiske kloster. Ruten gennem Montes de Oca, et fredfyldt skovområde, slutter i Burgos med sin imponerende gotiske katedral, et UNESCO verdensarvssted, og byens historiske centrum og slot. 

Burgos til León 
Fra Burgos krydser ruten Meseta, den spanske højslette med et åbent og roligt landskab. Landsbyen Hontanas er et charmende sted til en pause. Ruinerne af San Antón klosteret ligger på vejen til Boadilla del Camino – her går stien gennem åbne marker. Carrión de los Condes byder på romanske kirker og historiske bygninger langs floden Pisuerga. Ruten går gennem traditionelle landsbyer til El Burgo Ranero og videre til León. I León ligger den imponerende katedral, der er kendt for vidunderlige glasmosaikker og Gaudí’s Casa Botines. Byens gamle bydel er også et højdepunkt. 

León til Santiago de Compostela 
Fra León går vejen til Hospital de Órbigo, berømt for sin middelalderbro og ridderturneringer. I Astorga oplever man katedralen og Gaudí’s episkopalpalads samt romerske ruiner. Ruten fortsætter gennem Maragatería regionen til Rabanal del Camino. Efter en stejl opstigning til Cruz de Ferro, et af de højeste punkter på Caminoen, når man Ponferrada, hjemsted for tempelriddernes borg. Videre gennem El Bierzo vinregionen til Villafranca del Bierzo. Den stejle opstigning til O Cebreiro markerer grænsen til Galicien, hvor man kan opleve traditionelle pallozas og kirken Santa María. 

Fra O Cebreiro går ruten gennem galiciske bjerge og dale til landsbyen Triacastela. Samos klosteret er et højdepunkt på vejen til Sarria, en populær startby for mange pilgrimme. Fra Sarria går turen gennem frodige landskaber til Portomarín med sin genopbyggede by og romanske kirke. Videre til Palas de Rei gennem middelalderbroer og frodige landskaber, og derefter til Arzúa med traditionelle landsbyer og eukalyptus skove. Den næstsidste strækning til O Pedrouzo følger skovstier før man endelig når Santiago de Compostela og kan se den berømte katedral. 

Santiago de Compostela til Finisterre 
Efter Santiago de Compostela kan man fortsætte til Finisterre. Denne strækning på cirka 90 km går først til Negreira gennem smukke landskaber og små landsbyer. Efter at have krydset floden Tambre og den historiske bro i Ponte Maceira, fortsætter ruten til Olveiroa gennem rullende bakker og frodige dale. Fra Olveiroa ser man Atlanterhavet på vej til kystbyerne Cee og Corcubión. Den sidste strækning til Finisterre byder på spektakulære kystlandskaber og afsluttes ved Atlanterhavskysten, som tidligere blev betragtet som verdens ende. 

Om endemålet, Santiago de Compostela 
Byens navn betyder ’Sankt Jakob af Stjernernes Mark’ og refererer til den legende, der fortæller om en hyrde, der blev ledt af en stjerne til apostlen Jakobs grav. 

Når pilgrimme ankommer til Santiago, afslutter de traditionelt deres rejse ved katedralen, hvor Jakobs relikvier siges at hvile. Som pilgrim kan man deltage i pilgrimsmesse og modtager en særlig velsignelse. Et centralt ritual er at omfavne statuen af apostlen Jakob bag alteret i katedralen, som symboliserer pilgrimmens taknemmelighed og respekt. 

I katedralen kan man – under særlige messer – opleve ’Botafumeiro’, et stor røgelseskar, som svinges gennem katedralen. Som pilgrim kan du få udstedt et Compostela-certifikat som bevis for din pilgrimsfærd, hvis du har gået mindst 100 km. For mange pilgrimme er ankomsten til Santiago en personlig tilfredsstillelse både fysisk og mentalt – måske har man under vandringen reflekteret over sit liv – og besluttet at lægge noget ’bag sig’ og er frisk på en ’ny start’.  

På en vandring ad Camino de Compostela møder du mennesker fra hele verden.

Pilgrimspasset til Caminoen

Historien bag pilgrimspasset 
Pilgrimspasset, også kendt som “credencial,” har rødder i middelalderens pilgrimsrejser, hvor det fungerede som en form for identifikation og tilladelse til at benytte herberger og andre faciliteter langs Caminoen. Oprindeligt var det en måde for kirken at kontrollere og støtte de rejsende, og det fungerede også som bevis på, at man faktisk havde foretaget pilgrimsrejsen, hvilket kunne give åndelige og sociale privilegier ved hjemkomsten. 

Hvordan får man et pilgrimspas? 
Du får dit pilgrimspas hos Vagabond Tours – det er en del af dit afrejsemateriale og sendes til din hjemadresse, så du har det klar til begyndelsen af din pilgrimsvandring. 

Hvordan får man det stemplet? 
Under vandringen får pilgrimme deres pas stemplet (sellos) ved forskellige stationer langs ruten. Dette kan være kirker, klostre, turistkontorer, herberger, cafeer, barer, restauranter og hoteller. Stemplerne fungerer som bevis på, at pilgrimmen har passeret bestemte punkter på vejen. Traditionen med stemplerne skaber en følelse af progression og præstation, da passet dokumenterer hele vandringen. 

    • Kirker og klostre: Mange religiøse steder tilbyder stempler, og ofte er disse steder nøje markeret langs ruten. 
    • Turistkontorer: Disse steder er også almindelige steder at få stempler.  
    • Herberger og hoteller: Steder, hvor pilgrimme overnatter, har næsten altid et stempel til rådighed.
    • Restauranter, barer og caféer: Nogle spisesteder langs ruten tilbyder også stempler som en service til pilgrimmene. 

Traditionen bag stemplerne 
Stemplerne i passet er en væsentlig del af pilgrimsrejsens tradition og symbolik. Hvert stempel repræsenterer et skridt på den åndelige og fysiske rejse mod Santiago de Compostela. Traditionen med stempler er ikke kun praktisk, men også ceremoniel, og den giver en følelse af tilhørighed til en lang historie af pilgrimme, der har taget samme vej. 

Hvad gør man i Santiago de Compostela? 
Når du som pilgrim ankommer til Santiago de Compostela – er det kulminationen på din vandring. Den traditionelle afslutning for mange pilgrimme er at besøge katedralen i Santiago. Her kan pilgrimme få deres sidste stempel og modtage en særlig velsignelse. I katedralen kan man også besøge graven for apostlen Jakob, som har en symbolsk betydning for mange. På pilgrimskontoret i Santiago kan du modtage du dit pilgrimsbevis/certifikat ’La Compostela’. 

Praktiske detaljer og tips 

    • Sørg for at holde dit pas tørt undervejs på din vandring.  
    • Antal stempler: For at opnå det officielle certifikat ved afslutningen af vandringen til Santiago, kræves det normalt, at pilgrimmen har mindst ét stempel per dag – dog to stempler pr. dag de sidste 100 kilometer. 
    • På pilgrimskontoret i Santiago kontrolleres dit pilgrimspas når du skal have udstedt dit pilgrimsbevis ’La Compostela’.  

Oversigtskort