Via Francígena – fra Viterbo til Rom, 7 dage

Turfakta
Tur ID: 23ROM-1
Turtype: Individual
Pilgrimsture Pilgrimsture
Vandreture Vandreture
Hvornår:
15 mar-31 oct
Varighed:
7 dage / 6 nætter
Sværhedsgrad:
Moderat
Må hunde medbringes:
Nej
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer.
4.800 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

Via Francígena, den historiske pilgrimsrute til Rom, er nu endelig blevet genetableret som et særdeles attraktivt stisystem, som gør ruten til et værdigt vandre-alternativ til det berømte modstykke i Nordspanien, Camino de Santiago. Endemålet er selvfølgelig Peterskirken i Rom med apostlens grav, centrum for den katolske kirke og siden den tidlige middelalder magnet for pilgrimme fra hele Europa og resten af verden.

Via Francígena (eller “Frankervejen” på dansk) kan nu opleves som en sammenhængende naturskøn rute, som fører dig gennem et afvekslende landskab af vinmarker og lunde med oliven, kastanje og hassel. Med til oplevelsen hører perlerækken af velbevarede byer med masser af stemning, smagsoplevelser og historisk arkitektur. Flere af dem ligger malerisk placeret på en bakketop, omkranset af ældgamle mure og med panoramaudsigt over det billedskønne kulturlandskab..

Turen starter i byen Viterbo i den gamle etruskeregn Tuscia i Lazio-regionen. Vandreruten passerer middelalderbyer med imposante borge, tårne, amfiteatre, kirker, klostre og sågar termiske bade. Fra Monte Mario i udkanten af Rom får du endelig øje på målet, den vældige Peterskirke med den berømte helgengrav.

 • Glæd dig til en vandrerute med bjergtagende udsigter, skønne naturoplevelser, fine dufte og uforglemmelige stemninger i det landlige Lazio.
 • Oplev imponerende UNESCO-verdensarv i Roms historiske centrum.
 • Se det imponerende romerske amfiteater og gravene der er hugget ud i tufklippen i byen Sutri.
 • Om aftenen kan du på en fortovsrestaurant nyde det gode italienske køkken og en de lokale vine, f.eks. hvidvinen EST!EST!!EST!!!,
 • Følg i fodsporene på århundreders strømme af pilgrimme, krigere, konger og handelsfolk på den gamle romervej Via Cassia.
 • Oplev de skønne byer ladet med stemning og store arkitektur-oplevelser.
DAG 1: ANKOMST TIL VITERBO
Turen starter i Viterbo. Du kan ankomme hvornår på dagen du vil. Indkvartering på hotel. Hvis du ankommer tidligt, kan du se nærmere på byen, som byder på nogle af de fineste middelaldermiljøer i Italien. (-/-/-)

Fra Viterbo vandrer vi i landlige omgivelser. Ruten, der overvejende er på grusvej og lidt asfalt, slynger sig gennem det bakkede landskab langs vinmarker og forbi mindre landsbyer. Vi når dagens endemål, den antikke by Vetralla i hjertet af den gamle etrusker-egn. Her bør du unde dig selv en skive landbrød med den lokale ekstra jomfru-olivenolie, før du nyder en slentretur i byens karakteristike små gader og pladser. Om aftenen kan du vælge en af de lokale retter, f.eks. acquacotta. Indkvartering efter ca. 22 km. (M/-/-)

Den videre vandring byder på en strækning igennem tæt skov med hasselnød og egetræer, til vi kommer til ruinen af Orlando-tårnet (Torre di Orlando). Ruten fører gennem Capranica og videre til dagens mål, Sutri. Den imponerende antikke by ligger højt på en tuf-klippe. Besøg det velbevarede romerske amfiteater, hugget ud af tuf-klippen. Du kan også besøge kirken Santa Maria del Parto, hvis tuf-mure er udsmykket med velbevarede kalkmalerier. Blandt malerierne kan du kigge efter gruppen af pilgrimme, som er gengivet i bøn og med deres pilgrimsstave i hånden. Indkvartering efter ca. 24 km. (M/-/-)
Fra Sutri fører stien gennem en landlig egn med marker til byen Monterosi. Herfra kommer vi ind i Treja regionalpark med beskyttede naturområder med vandløb og et rigt dyreliv. Vi vandrer forbi et af de smukke Monte Gelato-vandfald, hvor man kan stoppe og tage en dukkert. Ved udkanten af parken følger vi en grusvej indtil byen Campagnano. Indkvartering efter 27 km. (Hvis du synes etapen er for lang, kan den afkortes med offentlig transport.) (M/-/-)
Også ruten for i dag indbefatter en naturpark, nemlig Veio-parken med fredede skovklædte og dyrkede bakker. Du kommer ind i den fortryllende Sorbo-dal og videre til den historiske by Formello med fine middelalderbygninger. Herfra fortsætter ruten videre gennem Veio-parken til et vadested over Cremera-vandløbet og lidt efter byerne Isola Farnese og La Storta. Indkvartering efter ca. 24,5 km. (M/-/-)
Du er kommet til den sidste etape før ankomsten til Rom, den evige stad. Den første del af dagens rute er på asfaltvej med fortov. Herefter går ruten ind i Insugherata-parken, hvor vi følger en sti. Efter endnu en kort strækning på asfaltvej kommer vi til endnu en bjergpark, nemlig Monte Mario-parken, hvor der før i tiden lå et aktivt astronomisk observatorium. Her vandrer vi op til et punkt med udsigt over Rom og Peterskirken med apostlens grav, endemålet for Via Francigena. Den sidste strækning på 3-4 km går ad Roms store boulevard, Via Trionfale. Peterskirken (San Pietro in Vaticano) er, som et af kristendommens helligste valfartsmål, anlagt til at modtage hærskarer af pilgrimme. Dagens vandring er ca. 19 km. Aftenen kan nydes i storbyen i glad tilfredshed over at have gennemført vandringen til Rom. (M/-/-)

Turen slutter efter morgenmaden. Der er mulighed for at bestille en ekstra nat i Rom. (M/-/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
Der overnattes i delt dobbeltværelse med eget bad og toilet på mindre hoteller og pensionater. Enkeltværelse kan reserveres mod tillæg. Ekstra overnatning i Viterbo, Rom eller undervejs kan bestilles.

FORPLEJNING
Turen er inklusiv morgenmad alle dage. Aftensmad kan tilkøbes hjemmefra. På de fleste etaper er der flere muligheder for at købe forfriskninger i små butikker, ligesom der på de fleste etaper er caféer og barer. Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

VANDRINGERNE
Denne rute er i alt 112 km. Du vandrer 5 dage, dvs. at du i gennemsnit vandrer 22,5 km om dagen. Højdeforskellen på de enkelte etaper er ofte mellem ca. 250 og 400 m.

Ruten går overvejende ad stier og grusveje. Indimellem går ruten ad småveje med asfalt. Hvis du en af dagene ikke er i stand til at gå den planlagte distance, kan du køre med vores bagagebil (mod et mindre beløb, som betales lokalt) og enten blive kørt en halv eller en hel etape.

De kilometer-angivelser, som er angivet for hver dag, er de officielle angivelser for Via Francigena (fra bymidte til bymidte). Da man på denne tur vandrer fra overnatningssted til overnatningssted, kan der være etaper, hvor man vandrer lidt mindre eller lidt mere end angivet, hvis f.eks. et overnatningssted ligger i den ene eller anden ende af en by.

KØRSEL AF BAGAGE
På turen kan du vælge at bære din fulde bagage, eller du kan få din bagage kørt frem til næste overnatningssted. Ved tilkøb af kørsel af bagage får du kørt 1 stk. bagage, som højest må veje op til 20 kg (der vil blive opkrævet dobbelt tillæg for kørsel af bagage, hvis du pakker i to tasker).  Vælger du at få bagagen kørt, bærer du således kun en dagtursrygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom varm trøje, regntøj, drikkedunk, evt. madpakke, snacks mm. Du bedes bemærke, at denne service kun gælder på selve vandreruten, dvs. de dage du vandrer fra det et overnatningssted til det næste. Du må derfor selv transportere din bagage over kortere strækninger, såsom til og fra lufthavnen, bus- eller togstation. Man kan med fordel pakke sin bagage, så den nemmere kan bæres eller rulles (rygsæk, taske med bærerem, trolley).

VIA FRANCIGENA
Via Francigena (Frankervejen over Alperne til Rom) er oprindeligt ikke én entydig rute, men snarere et net af ruter, som den enkelte pilgrim eller gruppe af pilgrimme kunne vælge mellem, alt efter hvilke ruter, helgener, herberger, købmænd eller andre delmål, de foretrak, og hvilken rutebeskrivelse de havde til deres rådighed. Gennem de seneste år har de involverede kommuner arbejdet sammen om at skabe en sammenhængende, afmærket vandrerute til Rom. Ruten er overvejende landlig men indbefatter også de vigtigste byer og andre kulturseværdigheder, som beriger oplevelsen. Samtidig vil ruten lede en større del af turismeindtægterne ud i landdistrikterne.

REJSEN DERTIL
Turen starter i Viterbo og slutter i Rom. Du skal selv sørge for at ankomme til startstedet for turen (med fly, tog eller bil).

 • Start: Turen starter i Viterbo. Du kan flyve til Rom.
 • Slut: Turen slutter i Rom efter morgenmaden. Du kan flyve til Danmark fra Rom.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad
 • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
 • Mulighed for print-selv af rutebeskrivelse og indtegnede ruter
 • Vandrekort samlet i en kortbog, en kortbog pr. værelse (sendes pr. post)
 • Vagttelefon
 • Gebyr til rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Rejsen til turens startsted (fra DK)
 • Kørsel af bagage, kan bestilles kr. 850 (1 stk. maks. 20 kg)
 • Frokost/madpakke
 • Enkeltværelse (kan bestilles kr. 1250)
 • Ekstra overnatning Viterbo inkl. morgenmad (kan bestilles, dobbeltværelse kr. 725 pr. person / enkeltværelse kr. 925 pr. person
 • Ekstra overnatning i Rom inkl. morgenmad (kan bestilles, dobbeltværelse kr. 725 pr. person / enkeltværelse kr. 925 pr. person)
 • Evt. turistskat, ca. 2 euro pr. person pr. nat (kan variere og betales på stedet)
 • Rejse- og afbestillingsforsikring

Læs Pernille og Jettes rejseberetning fra deres tur til Via Francigena her.

Tidligere rejsende fortæller:

“Vi har nu rejst med Vagabond Tours af 2 omgange. Først i Danmark, og senest i Harzen. Altid en god oplevelse, og hvor er det dog nemt med appen der er udviklet. Den indeholder alle informationer man har brug for.”

Emma Eriksen, Frederikshavn

”Vi valgte at rejse med Vagabond Tours da vi havde hørt godt om dem fra et vennepar. Kan kun sige at de levede op til forventningen! Alt var tilrettelagt godt, og længden på de enkelte dages vandring passede godt til os. Det regnede dog et par dage – men vejrguderne kan de jo ikke styre.”

Dorthe Andersen, Amager

Vil du vide mere om turene til Via Francigena?

Kontakt Alfredo som er den der ved mest om området og turene hertil.