Når vi vandrer, er det ikke kun for vores egen fornøjelses skyld. Vi deler oplevelsen med andre, og derfor er det vigtig at kende til vandreetikette. Vandrekulturen bygger på hensyn, venlighed og en forståelse af, at vi alle er ude for at nyde naturen. Her er nogle af de uskrevne regler, som gør turen behagelig for alle.
En venlig hilsen på vejen
Det hører sig til at hilse på dem, man møder undervejs. Et nik, et smil eller et “hej” er en del af den hyggelige stemning på stierne. Mange oplever, at små møder på ruten skaber en særlig følelse af fællesskab. Nogle gange opstår der endda nye bekendtskaber.
Stien er fælles
De fleste foretrækker at holde sig på stien. Det beskytter både naturen og stiens kvalitet. Når man holder pause, er det naturligt at finde et sted lidt væk. På den måde står man ikke i vejen for andre.
Giv plads med naturlig smidighed
På smalle stier er det almindelig praksis at lade dem, der går opad, komme først. Især hvis de er godt i gang med en stejl strækning. Omvendt vil mange, der går opad, selv vælge at stoppe og lade andre passere for at få vejret. Der er en fin balance i dette samspil af vandreetikette, hvor alle finder den løsning, der fungerer bedst i situationen.
Roen i naturen
En af de store glæder ved at vandre, er stilheden og de naturlige lyde omkring os. Mange sætter pris på at kunne høre vinden i træerne og fuglenes sang. Man prøver derfor naturligt at tilpasse lydniveauet efter omgivelserne. Når man taler i mobilen, kan det være rart for alle, at finde et lidt afsides sted.
Passere hinanden på stien
Når man nærmer sig nogen bagfra og skal passere, er det god stil lige at gøre opmærksom på sig selv. F. eks med en venlig bemærkning. På brede stier holder man sig som regel til højre og overhaler venstre om, ligesom i trafikken.
Pauser med overblik
Når man stopper for at nyde udsigten eller tage en pause, trækker de fleste lidt til siden. Så er der stadig fri passage. I en gruppe giver det god mening at samle sig lidt, så man ikke fylder for meget på stien.
Vi passer på naturen
Det ligger i vandrekulturen, at man efterlader naturen, som man fandt den. De fleste har allerede den vane at tage alt affald med sig. Mange samler endda affald op, hvis de ser noget ligge på stien. Så forbliver stien ren og indbydende for de næste, der kommer forbi.
Husk på disse tips ang. vandreetikette næste gang, du er ude på vandrestierne. Vandring er en oplevelse, vi deler med hinanden. Den gode stemning og den gensidige forståelse gør turen ekstra dejlig.