Vagabond Tours

Hærvejen, Viborg-Bølling Sø

Turfakta
Tur ID: 24HAER-3A
Turtype: Individual
Pilgrimsture Pilgrimsture
Vandreture Vandreture
Hvornår:
01 apr-31 oct
Varighed:
4 dage / 3 nætter
Sværhedsgrad:
Let-Moderat
Må hunde medbringes:
Nej
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer. Bestilling kun mulig ved min. 2 deltagere. Tillæg for solorejsende - kontakt kontoret.
3.850 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

Storslået natur og dragende historie gør Hærvejen til en ganske særlig vandreoplevelse. Ruten går langs den jyske højderyg fra domkirkebyen Viborg til naturskønne Bølling sø. Du vandrer gennem nogle af de smukkeste danske landskaber med bakker og dale, marker og enge, søer og åer, krat, skov og hede. Undervejs overnattes på kroer, hoteller og bed & breakfast. Din bagage vil blive kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne. Turen slutter ved Bølling Sø nær Engesvang. Det er også muligt at vandre en længere tur på Hærvejen – se turen Viborg-Jelling (8 dage).

 • Oplev den gamle by Viborg – se bl.a. Nytorv, Viborg Domkirke med de to tårne, Latinerhaven og Sct. Mogensgade med de smukke gamle huse
 • Kom vandrende gennem det fredede område ved Hald Sø og Dollerup Bakker syd for Viborg, hvor istiden har skabt store højdeforskelle.
 • Oplev naturen ad den ældgamle rute langs Jyllands højderyg og vandskel.
 • Oplev Bølling Sø, området hvor moseliget Tollundmanden blev fundet
 • Nyd vandringen mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted
DAG 1: ANKOMST TIL VIBORG

Ankomst til Viborg og indkvartering på overnatningsstedet. Du kan ankomme når det passer dig. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du på egen hånd besøger Viborg Domkirke og oplever stemningen i byens gamle gader og stræder. Se bl.a. Nytorv, Viborg Domkirke med de to tårne, Latinerhaven og de smukke huse i Sct. Mogensgade. (-/-/-)

Turen begynder blidt ad hærvejsruten ud af Viborg. Så går det gennem Viborg Hedeplantage og videre gennem Røverdalen, som er et smukt fredet hedeområde med mange fortidsminder. Man kan gå en lille omvej ned forbi Hærvejsstenen, der blev rejst i 70erne, og eventuelt slå et smut videre forbi Søndermarkskirken, hvor det smukke håndlavede Hærvejstæppe hænger. Videre gennem skoven til Hald Hovedgård ved Hald Sø. Området omkring Hald sø er fredet, og byder på fantastisk smukke vandreoplevelser. Mod syd er den omgivet af stejle skrænter på op til 80 meter, og søen er Danmarks tredje dybeste med en dybde på 31 meter. Dagens vandring er ca. 14 km. (M/F/A)

Fra Hald Sø går ruten gennem Dollerup Bakker med en flot udsigt over søen. Via den lille landsby Skelhøje fortsætter ruten ind i Havredal Plantage, hvor der i et bælte ligger flere end 50 fredede gravhøje. Så kommer man til Stendal Plantage, der blev rejst i 1788 for at skabe læ for opdyrkningen af heden. I den efterfølgende Ulvedal Plantage ses flere steder rester af brolagte hulveje, og i udkanten af Ulvedal findes en 4000 år gammel velbevaret langdysse. Dyssen er 40 m lang og indeholder to kamre, kendt som Jens Langknivs hule. Dagens vandring slutter mellem Ulvedal og Stendal Plantage. Dagens vandring er ca. 16 km. Transfer til hotel. (M/-/A)

Transfer retur til Ulvedal Plantage. Etapen i dag er lang, men kan afkortes med 6 km om morgenen (tillæg for evt. ekstra kørsel betales lokalt – ej inkluderet i turens pris). Dagens landskab er præget af hede og store plantageskove, og det var i dette område at Steen Steensen Blicher var præst i perioden 1819-1825 (Thorning Kirke). Efter en strækning gennem åbent land passerer man Kong Knaps dige, som ligger lige i udkanten af den store Kompedal Plantage. Buchwalds- og Stenholt skov byder på smukke egekrat, og Klosterlund Museum, udstiller fund fra Jyllands ældste bopladser. Museet ligger ved Bølling Sø. Turen slutter på Engesvang Station ved Bølling Sø. Dagens vandring er ca. 19 – 25 km (kan afkortes til 19 km mod et tillæg til en transfer om morgenen – aftales lokalt)  (M/-/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på lokale hoteller, kroer og bed & breakfast (B&B). Enkeltværelser kan reserveres mod tillæg.

Hærvejens vandrerute går gennem et tyndt befolket område af Jylland, og der passeres kun meget små byer undervejs. Det er derfor kun meget få steder undervejs, at der ligger overnatningssteder langs med ruten. De fleste overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandreruten. Derfor er der (under dag-til-dag beskrivelsen) nogle steder angivet to km-antal, da det samlede km-antal for denne dag afhænger af, hvor du går fra på ruten og hvilket overnatningssted, du skal overnatte på.

Overnatningsstederne varierer i standard, da du overnatter på en kombination af hotel, kro og B&B. Nogle steder er der værelse med eget bad og toilet og andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtsskab. Værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

FORPLEJNING
Turen er inklusive halvpension, dog med undtagelse af aftensmad på ankomst dagen (dag 1, Viborg). Frokost er for egen regning, og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give køkkenet besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

VANDRINGERNE
Dagsvandringerne er på mellem 14 og 25 km.

I dag-til-dag er der angivet et antal km pr. dag. Dette er en cirka angivelse, idet antallet af km pr. dag kan varierere afhængig af hvilket overnatningssted, der er reserveret til dig og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du bærer kun en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

På sidste vandredag køres din bagage til Engesvang by og du kan afhente den tæt på Engesvang station.

REJSEN DERTIL
Start: Turen starter i Viborg alle ugens dage. Du skal selv sørge for at komme dertil (med offentlig transport eller privat bil). Den første dag er en ankomstdag uden vandring. Se www.rejseplanen.dk.

Slut: Turen slutter ved Bølling Sø. Fra Bølling Sø er der 2 km til Engesvang Station (lidt vest for Silkeborg). Evt. ekstra nat ved Bølling Sø kan bestilles.

HÆRVEJEN
Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den jyske højderyg mod Padborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad Å, Gejlå og Bjerndrup Å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad
 • Aftensmad, “dag 2 og dag 3”
 • Kørsel af bagage (1 stk. maks. 15 kg)
 • Persontransfers jf. program
 • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
 • Mulighed for print-selv af rutebeskrivelse og indtegnede ruter
 • Vandrekort (sendes pr. post med GLS)
 • Vagttelefon
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Frokost/madpakke
 • Aftensmad, “dag 1”
 • Evt. tillæg for 6 km transfer “dag 4” (bestilles og betales lokalt)
 • Drikkevarer
 • Enkeltværelse, kr. 850
 • Tillæg som solo-rejsende
 • Ekstra nat i Engesvang (v. Bølling Sø) inkl. morgenmad og aftensmad (dobbeltværelse kr. 725 pr. person / enkeltværelse kr. 850 pr. person)
 • Afbestillingsforsikring

Tidligere rejsende fortæller:

Det var en meget skøn tur – med meget smukke strækninger. Dejligt med muligheden for at få sin bagage kørt. Tak for planlægning af en dejlig tur.

Mette, Værløse

For os var det en perfekt kombination af motion, historie, natur og en god seng, godt selskab og gode senge.

J. L.

Vil du vide mere om turene i Danmark?

Kontakt Trine som er den der ved allermest om vores ture i Danmark.