Hærvejen, Hirtshals-Blokhus

Turfakta
Tur ID: 24HAER-1A
Turtype: Individual
Pilgrimsture Pilgrimsture
Vandreture Vandreture
Hvornår:
01 apr-31 oct
Varighed:
4 dage / 3 nætter
Sværhedsgrad:
Let-Moderat
Må hunde medbringes:
Nej
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer. Bestilling kun mulig ved min. 2 deltagere. Tillæg for solorejsende - kontakt kontoret.
3.700 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

Vandringen begynder i den aktive fiskerby, Hirtshals og ender i Blokhus/Hune. Undervejs passerer ruten natur- og kulturmæssige perler, hvor du oplever områdets helt særegne natur. Ved Lønstrup Klint følger Hærvejen de gamle kirkestier, hvor flere kirker ligger som ruiner, truet af det grådige Vesterhav. Du kommer forbi vandreklitten Rubjerg Knude med Rubjerg Fyr, der ligger smukt omgivet af gule klitter, og igennem de store klitområder nord for Løkken. Mellem Løkken og Blokhus kan du vælge at vandre en hel dag langs stranden, eller bevæge dig lidt ind i det smukke, let kuperede klitområde ved Kettrup bjerge og lille Norge. Undervejs overnatter du på hoteller og B&B, og din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

Denne vandretur er på 4 dage – der er også andre vandreture på den nordlige strækning af Hærvejen: Blokhus-Løgstør (5 dage) og Hirtshals-Løgstør (8 dage).

  • Oplev naturen i de fantastiske klitområder langs den nordlige vestkyst.
  • Besøg bunkermuseet “10. Batteri”, som er Danmarks eneste komplette udgravede tyske forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig.
  • Oplev Rubjerg Knude, området med Danmarks højeste vandreklit og den smukke, særprægede natur omkring Rubjerg Fyr.
  • Oplev de stemningsfyldte kystbyer Løkken og Blokhus.
  • Fyld støvlerne med sand og sjælen med ro.
DAG 1: ANKOMST TIL HIRTSHALS
Turen starter i Hirtshals, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du ser nærmere på byen, som byder på mange fine oplevelser. Tag f.eks. en tur op i Hirtshals Fyr på toppen af Stenbjerg og oplev udsigten over Vendsyssel og Skagerrak. Samme sted kan man besøge Bunkermuseum Hirtshals, “10. batteri”. Museet er Danmarks eneste udgravede, komplette tyske forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig. Hirtshals havn er en af Danmarks største fiskerihavne og byen har Nordeuropas største akvarium. (-/-/-)
Dagens vandring leder dig først sydpå ud af byen. Fik du ikke besøgt Hirtshals Fyr og “10. Batteri”, har du mulighed for det nu, da Hærvejsruten leder dig lige forbi. Du fortsætter langs kysten ved Krage Strand og ind gennem Tornby Klitplantage, som er et helt usædvanlig dejligt stykke vestkystnatur. Plantagen ligger højt og er påvirket af vestenvinden, så træerne står som smukke, vindmodelerede skulpturer. Landskabet er kuperet og præget af den lange havskrænt, som er gennembrudt af talrige, dybt nedskårne ådale. Ruten går igen ud til kysten, ned mod Nørlev Strand, før den drejer indover land ved Skallerup og følger indlandsklitten (kaldet “Lien”) et godt stykke ned mod det gamle fiskerleje, Lønstrup. Overnatning i Lønstrup. Dagens vandring er ca. 21 km. (M/-/-)
Ved Lønstrup får man virkelig en fornemmelse af havets eroderende kræfter, når man vandrer langs de meget stejle skrænter, og ser huse som vitterligt ligger på kanten af afgrunden. Forude anes Rubjerg Knude og fyret på toppen af den 90 meter høje klit. Området omkring Rubjerg viser på fornemste vis hvordan, og hvor hurtigt, sandet kan flytte sig, og du kommer igennem Danmarks største område med havtorn, det smukke orange bær, som er spækket med C-vitamin. Stien leder dig ind forbi Rubjerg gammel kirke, og videre ned langs kysten mod Løkken. Her kommer du helt ud til stranden, og vandrer et langt stykke med havet som din trofaste følgesvend. Overnatning i Løkken. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/-/-)

Fra Løkken kan du vælge at vandre hele vejen til Blokhus langs med kysten, eller du kan følge Nordsøstien lidt ind i landet ned til Hune. Uanset hvad du vælger, er du sikker på skønne naturoplevelser. Kyststrækningen mellem Løkken og Blokhus byder på en smuk bred strand, med et godt vandreunderlag, hvor der ikke sjældent findes rav. At vandre en hel dag, med vestenvinden i ansigtet og bølgernes ‘musik’ i luften lindrer både sjæl og legeme. Vandrer du indover plantageområderne nord for Hune, får du også en fantastisk skøn vandreoplevelse. Området gemmer på et skønt, let kuperet terræn med mange sommerhuse, smukt integreret i klitlandskabet. Dagens vandring er ca. 18 km. (M/-/-)

Der er mulighed for at bestille en ekstra nat i Blokhus/Hune efter turen.

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på hotel og B&B. Enkeltværelse kan reserveres mod tillæg.

Hærvejen/Nordsøstiens vandrerrute går gennem et tyndt befolket område af Jylland og der passeres kun mindre byer undervejs. Det er derfor ikke alle steder undervejs, der ligger overnatningssteder lige på ruten. Nogle overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandrerruten. Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab, og at værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

FORPLEJNING
Turen er inklusive morgenmad. Frokostmadpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give besked aftenen før). Der er fine muligheder for at købe aftensmad i alle de byer, der overnattes.

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

VANDRINGERNE
Dagsvandringerne er på mellem 16 og 21 km. I dag-til-dag-programmet er der angivet et antal kilometer pr dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af hvilket overnatningssted, der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

REJSEN DERTIL
Start:
Turen starter i Hirtshals. Første dag er ankomstdag. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller privat bil). Se www.rejseplanen.dk

Slut: Turen slutter i Blokhus/Hune (efter ca. 18 km vandring). Evt. ekstra nat i Blokhus/Hune kan tilkøbes. Fra Blokhus/Hune er der busforbindelse til Ålborg, hvorfra der afgår tog til hele landet. Se www.rejseplanen.dk.

HÆRVEJEN
Hærvejen er navnet på den traditionsrige rute, som har fungeret som en slags hovedfærdselsåre gennem Jylland. Den forbandt Danmark med Tyskland og dermed med det øvrige Europa over land. I gamle dage var der flere forskellige vejspor i nord-sydgående retning, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad Å, Gejlå og Bjerndrup Mølleå (her ligger den smukke, enbuede Povls Bro fra 1844).

Gennem tiden er strækningen blevet brugt til flere forskellige formål. Navnet Hærvej var frem til 1600-tallet en almindelig betegnelse for en stor hovedvej, som ikke behøvede at spille en særlig rolle i forhold til krigsførelse. Det var i langt højere grad pilgrimme, f.eks. fra Island og Norge, som benyttede sig af Hærvejen på deres vandring til hellige steder som Rom, Santiago de Compostela eller Jerusalem. Desuden drev handlende deres kvæg fra de jyske egne og ned til markeder i de europæiske storbyer. Derfor har vejen også haft flere forskellige navne: den hed blandt andet Oksevejen, Studevejen og Pilgrimsvejen.

Både mennesker og dyr havde på deres rejse brug for steder, hvor de kunne overnatte, og derfor lå der mange kroer og dyrefolde langs Hærvejen.

Det er svært at sige helt præcist, hvor gammel Hærvejen er. Den bliver nævnt i skriftlige kilder fra middelalderen, men dele af den kan være op mod 4000 år gammel.

Hærvejen følger stort set den jyske højderyg og denne placering skyldes indvirkningen, som istiden har haft på landskabet. Istiden skabte nemlig højderyggen, som udgør vandskellet mellem Østersøen og Kattegat. Vandskellet medfører, at der på denne strækning kun findes få vandløb og moser, som skal passeres. Det er altså her, man nemmest kommer tørskoet frem. Da Hærvejen følger vandskellet, passerer man også flere forskellige kilder (f.eks. Skjernåens og Gudenåens udspring), hvoraf nogle i middelalderen fungerede som valfartssteder for kristne pilgrimme. Ofte ligger de derfor tæt på Hærvejens kirker.

I dag fremstår Hærvejen som en mere end 500 km lang varieret vandre- og cykelrute gennem Jylland. Der er nu tale om ét spor, der går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Den fører fra Hirtshals eller Frederikshavn i nord via Viborg til den tyske grænse. Den byder på god skiltning, mange faciliteter og spændende seværdigheder. Som vandrer på Hærvejen passerer du blandt andet runesten og gravhøje fra vikingetiden, kirker, smukke kulturlandskaber og skove.

Hærvejen fungerer også som led i pilgrimsruten fra Trondheim i Norge til Santiago de Compostela i Spanien.

NORDSØSTIEN
Nordsøstien – North Sea Trail – er et EU-samarbejde, hvor en markeret vandrerute gør det muligt at vandre ca. 5000 km langs store dele af kysten rundt om Nordsøen. Ruten kaldes også ‘Fjernvandrerute’, og forbinder 7 lande i et ønske om at støtte bæredygtig turisme, samt udbrede kendskabet til lokal kulturhistorie og natur. Udover Danmark er der etableret rutestrækninger i Skotland, England, Norge, Sverige, Holland og Tyskland. Stien følger fortrinsvis skov- og markveje, stier langs kysten, i skel eller læhegn, samt trampede spor. Nogle steder følger stien også cykelstier og asfalterede veje

INKLUSIVE

  • Overnatning i delt dobbeltværelse
  • Morgenmad
  • Kørsel af bagage (1 stk. maks. 15 kg)
  • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
  • Mulighed for print-selv af rutebeskrivelse og indtegnede ruter
  • Vandrekort (sendes pr. post med GLS)
  • Vagttelefon
  • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

  • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
  • Frokost/madpakke
  • Aftensmad
  • Drikkevarer
  • Enkeltværelse, kr. 1300
  • Evt. tillæg for hund, kr. 650
  • Tillæg som solo-rejsende
  • Ekstra overnatning i Blokhus-Hune inkl. morgenmad (dobbeltværelse kr. 475 pr. person / enkeltværelse kr. 750 pr. person / hund kr. 275)
  • Afbestillingsforsikring

Tidligere rejsende fortæller:

“Stærke og smukke naturoplevelser med udfordringer til kroppen kombineret med luksus, når man når frem til overnatningsstederne. Det er en perfekt måde at holde ferie på.”

Lene Strands, Ølstykke

”Hele arrangementet har fungeret rigtig fint. Alle overnatningssteder var helt tilfredsstillende, vi var alle tre glade for turen, som levede op til vores forventninger. Vi har tidligere rejst med Vagabond Tours, og vi har været glade for de ture, de har arrangeret for os.”

E. Christoffersen

”Jeg valgte jer, da I er de eneste, der udbyder bagageservice, og jeg ville vildt gerne gå Hærvejen. Jeg fik al information i god tid og alt spillede.”

S. H. Aller

Vil du vide mere om denne tur?

Kontakt Trine, som er den der ved allermest om denne tur i Danmark.