Hærvejen, Blokhus-Løgstør

Turfakta
Tur ID: 24HAER-1B
Turtype: Individual
Pilgrimsture Pilgrimsture
Vandreture Vandreture
Hvornår:
01 apr-31 oct
Varighed:
5 dage / 4 nætter
Sværhedsgrad:
Let-Moderat
Må hunde medbringes:
Nej
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer. Bestilling kun mulig ved min. 2 deltagere. Tillæg for solorejsende - kontakt kontoret.
4.750 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

Denne nordlige etape på Hærvejen er en forlængelse af vandreruten fra Hirtshals til Blokhus/Hune. Vandreturen begynder i sommerferiebyen Blokhus/Hune, og ender i Løgstør i Himmerland. Undervejs på turen krydser du Limfjorden over Aggersundbroen. Du vandrer gennem de store klitplantager ved Blokhus og Tranum, og ud til et af Danmarks smukkeste kystområder ved Svinkløv og Slettestrand. På Slette Strand trækker fiskerne stadig dagligt deres fiskerbåde op på land. Syd for byen Fjerritslev krydser Hærvejen Limfjorden ved Aggersund, og lidt efter kommer du til turens endemål – Limfjordsbyen Løgstør.

Undervejs på vandreturen overnatter du på hotel og vandrehjem. Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

  • Besøg de stemningsfulde kystbyer Blokhus og Slettestrand.
  • Oplev naturen i de fantastiske plantager og klitområder langs den nordlige vestkyst.
  • Kom op i højden på den gamle kystskrænt “Lien” og få imponerende udsigter over det gamle stenalderhav.
  • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted.
  • Fyld støvlerne med sand og sjælen med ro.
DAG 1: ANKOMST TIL BLOKHUS/HUNE
Turen starter i Hune ved Blokhus, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du ser nærmere på det naturskønne område, som byder på flere fine oplevelser. Blokhus by, som ligger umiddelbart ved siden af Hune, er en livlig kystby med hyggelige cafeer, restauranter og butikker. Det største trækplaster er naturligvis stranden, som her er bred og vandrevenlig, og indbyder til en badetur eller eftermiddagsvandring. (-/-/-)
Dagens vandring ad Hærvejen starter nær dit overnatningssted, og leder dig først ned gennem Blokhus Klitplantage. Du vandrer ad grusveje og skovstier gennem det store skønne skovområde. Hærvejen fortsætter udover Klitheden ved Rødhus, hvor du fortsætter forbi den tårnløse Rødhus Kirke, og ned i den vældige Tranum Klitplantage, hvor du har gode muligheder for at opleve dyre- og fugleliv. Her er stort og stille. Videre ind i Tranum Aktieplantage, som virkelig byder på hyggelig vandring, med små klynger af nåletræer, spredt ud over klitheden. Du afhentes og køres til overnatningsstedet. Dagens vandring er ca. 22 km. (M/-/A)
Efter en kort transfer, forsætter du videre mod Tranum og Langdal Plantage. Dagens vandring er utrolig smuk, og foregår for det meste igennem skov og langs ældgamle kystskrænter. I Langdal Plantage kommer du op i højden, og vandrer på den gamle kystskrænt kaldet ‘Lien’, som rejser sig 60 meter over det flade land mod vest, som var havbund i stenalderen. Flere gravhøje og Lerup kirke kroner skrænten, og Hærvejen følger de dybe dale og kløfter, som skærer sig ned i Lien, og skaber frodige og spændende landskaber. Du vandrer først gennem Fosdalen, med den hellige Vor Frue Kilde, og herefter gennem den aldeles fortryllende Nøddedal. Overnatning ved Slette Strand. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/F/A)
Fra Slette strand går turen videre på toppen af de høje klinter. På den højeste klint ved Svinkløv, som ligger 50 meter over stranden, har du en fantastisk udsigt over Jammerbugten. Kridtskrænternes karakteristiske udseende er skabt af regnvand, som gennem tusindvis af år har eroderet de bløde klinter. Og det er de svineklov-lignende formationer, som har givet området dets navn. Ved den sydligste kant af Svinkløv Klitplantage forlader du kysten, og vandrer sydpå ned mod Fjerritslev. Ruten følge det bakkede landskab med skov, enebærbuske og masser af lyng, som sidst på sommeren dufter helt fantastisk. Du vandrer gennem den smukke Kollerup Plantage, med den eventyrlige mos-klædte underskov, gamle nåletræer og små hyggelige skovstier. Overnatning i Fjerritslev. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/F/-)

Fra Fjerritslev går turen mod Løgstør gennem spændende kulturhistoriske landskaber, ad mindre asfalt-, grus- og skovveje. Du kommer forbi herregården Ågård, som var hjemsted for adelsslægten Gyldenstierne i ca. 300 år. I haven ligger et voldsted af en ældre borg og to fredede borgbanker, som kan føres tilbage til midten af 1300-tallet. Ved Husby Hole ligger flotte bronzealderhøje, en gammel hulvej og på toppen af Husby Bakke ligger en mindesten for bondeoprøret. Ruten fortsætter gennem Manstrup mod Aggersund, med udsigter over Limfjorden. Orker du en lille omvej, kan du fortsætte et par kilometer vest for Aggersund og opleve den gamle vikingeborg Aggersborg, som er den største af de fire kendte ringborge fra vikingetiden. Dagens vandring er ca. 20 km. (-/-/-)

Evt. ekstra nat i Løgstør kan bestilles.

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. På dag 2 og 3 overnatter du dog samme sted. Du overnatter i dobbeltværelse på hotel og vandrehjem. Enkeltværelse kan reserveres mod tillæg.

Hærvejens vandrerute går gennem et tyndt befolket område af Jylland, og der passeres kun en enkelt større by. Det er derfor ikke alle steder undervejs, der ligger overnatningssteder lige på ruten. Nogle overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandreruten. Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab, og at værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

FORPLEJNING
Turen er inklusive morgenmad alle dage på nær dag 5. Aftensmad er inklusive dag 2 og 3, og frokost er inklusive dag 3 og 4. Frokostmadpakke til de andre dage kan bestilles på overnatningsstedet alle steder på nær i Fjerritslev (husk at give besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

VANDRINGERNE
Dagsvandringerne er på mellem 16 og 22 km. I dag-til-dag-programmet er der angivet et antal kilometer pr dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af hvilket overnatningssted, der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

REJSEN DERTIL
Start:
Turen starter i Hune ved Blokhus. Første dag er ankomstdag. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller privat bil). Se www.rejseplanen.dk

Slut: Turen slutter i Løgstør (efter ca. 20 km vandring). Evt. ekstra nat i Løgstør kan tilkøbes. Fra Løgstør er der busforbindelse til de omkringliggende større byer, hvorfra der afgår tog til hele landet. Se www.rejseplanen.dk.

HÆRVEJEN
Hærvejen er blot én af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamborg. Det er en af de ældste veje man kender i Danmark, og oprindeligt kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved Vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens, og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den Jyske Højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilden enten løb mod øst eller mod vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned igennem Jylland og fra Fyn, til Markeder i Hamborg og Holland. Langs ruten blev der anlagt Kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 kilometer, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrette folde til dyrene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostella og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skov. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

NORDSØSTIEN
Nordsøstien – North Sea Trail – er et EU-samarbejde, hvor en markeret vandrerrute gør det muligt at vandre ca. 5000 km langs store dele af kysten, rundt om Nordsøen. Ruten kaldes også ‘Fjernvandrerute’, og  forbinder 7 lande i et ønske om at støtte bæredygtig turisme, samt udbrede kendskabet til lokal kulturhistorie og natur. Udover Danmark er der etableret rutestrækninger i Skotland, England, Norge, Sverige, Holland og Tyskland. Stien følger fortrinsvis skov- og markveje, stier langs kysten, i skæl eller læhegn, samt trampede spor. Nogle steder følger stien også cykelstier og asfalterede veje.

INKLUSIVE

  • Overnatning i delt dobbeltværelse
  • Morgenmad, dog ekskl. “dag 5”
  • Frokost, “dag 3” og “dag 4”
  • Aftensmad, “dag 2” og “dag 3”
  • Persontransfer “dag 2” og “dag 3”
  • Kørsel af bagage (1 stk. maks. 15 kg)
  • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
  • Mulighed for print-selv af rutebeskrivelse og indtegnede ruter
  • Vandrekort (sendes pr. post med GLS)
  • Vagttelefon
  • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

  • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
  • Morgenmad, “dag 5”
  • Frokost/madpakke, “dag 2” og “dag 5”
  • Aftensmad, dog inkl. “dag 2” & “dag 3”
  • Drikkevarer
  • Enkeltværelse, kr. 1300
  • Tillæg ved solo-rejsende
  • Ekstra nat i Løgstør inkl. morgenmad (dobbeltværelse kr. 425 pr. person / enkeltværelse kr. 550 pr. person)
  • Afbestillingsforsikring

Tidligere rejsende fortæller:

“Det har været en positiv oplevelse at prøve kræfter med at vandre. Turen har været godt planlagt og arrangeret.”

K. F. Gråsten

“Det var så smukt en tur. I er rigtig gode til at arrangere hele pakken, så der ikke mangler noget.”

I.F Wätjen, Tune

“Jeg fik på det varmeste anbefalet jer af en kollega. Hærvejsturen gik gennem varieret natur og utrolig smukt hele vejen – og vi havde perfekt vandrevejr. Det var skønt at det kunne lade sig gøre at få bagagen kørt mellem overnatningsstederne.”

M. Jensen, Hillerød

“Mange tak for en vellykket tur. Nu er vi godt hjemme igen med masser af frisk luft i lungerne, sol på kinderne, blæst og regn i håret. Det har været rigtig fint arrangeret med gode overnatningssteder og god mad.”

J. & J. H.

“For os var det en perfekt kombination af motion, historie, natur og en god seng, godt selskab og gode senge.”

J. L.

Vil du vide mere om turene i Danmark?

Kontakt Trine som er den der ved allermest om vores ture i Danmark.