Bornholm ad Kyststien, 8 dage (tur B)

Turfakta
Tur ID: 24BOR-8B
Turtype: Individual
Vandreture Vandreture
Hvornår:
15 apr-30 sep
Varighed:
8 dage / 7 nætter
Sværhedsgrad:
Moderat
Må hunde medbringes:
Nej
Bemærk:
Prisen er pr. person ved 2 personer. Bestilling kun mulig ved min. 2 deltagere. Tillæg for solorejsende - kontakt kontoret.
8.500 DKK
Når du booker en individuel tur er det altid på forespørgsel. Det betyder at din tur er ikke garanteret booket før alle overnatningssteder er bekræftet - og vi hæver ikke din betaling før vi har fået dette bekræftet.

På Bornholm finder du Kysstien, som byder på 120 kilometer smuk og varieret natur. På denne tur vandrer du hele ruten rundt og oplever øens stemningsfulde puls og smager de lokale madvarer. Du vandrer langs øen fantastiske kyster med kridhvide sandstrande, dramatiske klipper og en spændende geologi. Øen har mere end 30 havne og som perler på en snor når du frem til den næste maleriske kystby.

Du overnatter på hotel og B&B/pensionat undervejs og din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, mens du kan nyde vandringen.

Hvis du ønsker en ekstra dag i Gudhjem med mulighed for at opleve Christiansø (dagstur), kan du kigge på denne tur, Bornholm 9 dage.

 • Oplev Bornholm til fods med uspolerede klippekyster og øde strande.
 • Besøg middelalderfæstningen Hammershus – Nordeuropas største borgruin.
 • Nyd de smukke kystskove, de fredelige strandenge og de brusende vandfald.
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted.
DAG 1: ANKOMST TIL RØNNE OG VANDRING TIL HASLE

Turen starter i Rønne med vandring til Hasle. Fra havnen i Rønne leder kyststien dig mod nord ud af byen. Snart kommer du til Antoinette Strand, hvorfra skovstien gennem Blykobbe Plantage fører nordpå. Videre langs den til tider stejle kyst forbi Sorthat-Muleby og Pyritsøen, den største af tre søer i området, der alle er dannet efter mange år med udgravning af ler. Videre gennem det måneagtige landskab ved Kultippen, skabt af deponeret sand, grus og kul fra Bornholms tidligere minedrift. Herefter følges badestranden nordpå op mod Hasle Røgeri. Fra Hasle tager du off. bus til dit overnatningssted. Dagens vandring er ca. 12 km. (-/-/-)

Dagen starter med en kort bustur tilbage til Hasle, hvor dagens etape starter. Det meste af dagens vandring foregår med fantastiske udsigter over Østersøen. Er vejret klart, kan du se til Sverige, som ligger ca. 40 kilometer væk. Dagens vandring er smuk, men også fysisk krævende, og du skal nok få sved på panden. Ruten fører dig i dag forbi de to små fiskerlejer, Helligpeder og Teglkås.

I området omkring klippeformationen “Jons Kapel” begynder højdemeterne at trænge sig på, først ned af en trappe, gennem en slugt og så op igen. Turen fortsætter mod det gamle granitbrud Ringebakkerne ved Vang, forbi “Pissebækken” med sit 15 m høje vandfald og den gamle borgruin Hammershus, som ligger smukt på toppen af en kæmpe klippeknude. Kysten nedenfor er et imponerende syn med sprækkedale, klippehuler og sjove klippeformationer som løve- og kamelhovederne.

Fra Hammershus går kyststien forbi Hammerhavn og op forbi Salomons Kapel, en kirkeruin fra 1300-tallet. Videre op i højden og rundt om Hammer Odde med “Lille Fyr” dekorativt placeret i klippeterrænet. Fortsæt langs kysten mod Allinge-Sandvig. Overnatning i Allinge-Sandvig. Dagens vandring er ca. 19 km. (M/-/-)

Dagens vandring byder på lidt strabadserende vandring op og ned, men med smukke udsigter og dramatiske klippeformationer. Dagens endemål er det lille fiskerleje Gudhjem, Bornholms ældste handelsby og Danmarks eneste bjergby. Gudhjem-fiskerne var de første i Danmark, som begyndte at røge sild. Sydøst for Tejn og kort efter Bådsted Strand er det muligt at lave en lille afstikker ind i Døndalen – én af Bornholms ca. 65 sprækkedale, som rummer Bornholms, og Danmarks, højeste vandfald (20 m), samt utrolig mange forskellige planter.

Fra Døndalen fortsætter stien mod Helligdomsklipperne, en strækning af forrevne og op til 20 meter høje kystklipper. Giv dig selv god tid til at opleve dette sted og nyd de mange indtryk. Her er utrolig smukt, uanset årstid og vejr. På trods af de mange trappetrin bør du også opleve “Sorte Gryde” – en ca. 60 meter dyb grotte ind i klipperne, gnavet af vind og vand. Fra Helligdomsklipperne løber stien på kanten af klipperne højt over havet, først lidt i skov, men så går det nedad og landskabet åbner sig i en skøn blanding af natur- og kulturlandskab med fårefolde og enge. Efter Røsted løber stien gennem et idyllisk landskab ned til Salene Bugt og videre ind mod Gudhjem. Overnatning i Gudhjem. Dagens vandring er ca. 17 km. (M/-/-)

Tag eventuelt en ekstra overnatning i Gudhjem, hvorfra der er færge til Christiansø og Frederiksø (dagstur) eller besøg Bornholms Kunstmuseum nord for byen med kunstnere som Michael Ancher, Karl Isaksen m.fl.

Fra Gudhjem følger kyststien den gamle redningssti, som snor sig gennem klippeporte til Melsted. Efter Melsted, ned mod Kobbeåen, løber kyststien både langs stranden i en lille bugt, på klipper og over et afgræsset klippeoverdrev. Kobbeådalen byder på mulighed for en afstikker ind i en imponerende sprækkedal. Om foråret blomstrer både hvide, gule og blå anemoner i skovbunden i dalen. Videre langs landevejen mod Saltuna, hvorefter ruten drejer af og atter leder dig ud til klipperne. En bro fører over den dybe sprækkedal Randkløve Skår, og ned mod Bølshavn med sine velholdte gamle bindingsværkshuse, yndige haver og den lille havn klemt inde mellem de lave klipper.

Efter Bølshavn og Listed følger du stien østpå. Først gennem Nordskoven og lidt senere gennem åbent granitlandskab. Så er du fremme ved Svaneke, Danmarks østligste købstad, som i 2013 blev kåret som landets smukkeste. Udover at være en smuk by, byder Svaneke også på mange muligheder for kulinarisk forkælelse. Her kan du både nyde lokalbrygget øl, delikatesse flødeboller og frisklavede bolsjer. Overnatning ved Svaneke. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/-/-)

Fra Svaneke følger ruten kysten mod sydøst forbi Svaneke Fyr og ned mod Frenne Havn og Frenne Odde. Herfra går stien først gennem skov og dernæst ud i det åbne land med flotte udsigter over de lave klipper og havet. Her er masser af fugleliv, og kystslettens vegetation er præget af næringsfattig jordbund. Her vokser både almindelige planter som enebær, hedelyng, hunderose, bregner, slåen og brombær, samt mere sjældne planter som bl.a. svalerod. I Årsdale vidner de store skorstene på de gamle røgerier atter om, at her kan man få sig en røget specialitet.

Fra Årsdale fortsættes langs kysten mod Nexø – Bornholms næststørste by med øens største fiskerihavn og forfatteren Martin Andersen Nexø’s barndomsby. Landskabet er præget af skærgårdsagtige klippeformationer, og du kommer forbi adskillige gamle skanser, som er tidligere forsvarsværker mod angreb på kysten.

Fra Nexø følger du vejen ud af byen, og drejer af på stien mod Balka Strand. Er du interesseret i fugle, er dette område ved Nexø Sydstrand særligt interessant, idet det er vildtreservat. Følg stien gennem Balka Lyng og ned til Balka Strand, som er en af Bornholms bedste badestrande. Overnatning ved Balka Strand (2 nætter). Dagens vandring er ca. 15 km. (M/-/A)

Fra Balka Strand bugter kysten og stien sig udenom Snogebæk og Broens Odde ned til Bornholms sydligste punkt, Dueodde – stranden med verdens fineste sand. Er vejret godt, er der mulighed for at bade. Fra Dueodde følger kyststien stranden til pynten ved Kødtønden, som er en stor og næsten vanddækket sten, 50 meter ude i vandet. Et stykke efter Kødtønden forlader stien stranden, og leder dig op forbi Slusegård Vandmølle og Café Slusegård, som ligger i et smukt naturområde. Fra Slusegården fortsættes videre langs kysten forbi den lille Bakkerne Bådehavn i Østre Sømark. Efter Vester Sømark kommer du til fiskerlejet Boderne med dejlige badestrande. Kort transfer retur til overnatning ved Balka Strand. Dagens vandring er ca. 20 km. (M/-/A)

Dagens etape, turens sidste ind mod Rønne, foregår en god del af dagen langs strand og klinter. Efter en kort transfer til Boderne går man vestpå mod Sose Bugt og Sose Odde. Bornholms sydkyst er kendt for sine lave kystklinter med spændende, gamle geologiske lag. I klinterne langs Sose Bugt kan man bl.a. finde lag af kul, sand og ler, som er op mod 175 millioner år. Fra Sose Odde fortsættes mod den lille landsby Arnager. Arnagers historie kan spores tilbage til 1500-tallet, og gennem tiden har fiskere fra området forsøgt at anlægge en havn, som blev ved med at sande til. I 1884 byggede man Bornholms første såkaldte ø-havn, som ligger for enden af en knap 200 meter lang træbro. Det gav dybt vand til bådene, og det sand, som havet flyttede langs kysten, kunne passere under broen. Fra Arnager går turen nord om Bornholms Lufthavn, gennem Stampen, Onsbæk Plantage og naturområdet Galløkken ind til Rønne. Dagens vandring er ca. 20 km. Overnatning i Rønne. (M/-/-)

Turen slutter efter morgenmad i Rønne. Hjemrejse på egen hånd. (M/-/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer. Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
På turen vandrer du hver dag mellem overnatningssteder. Nogle dage har du to nætter samme sted og bliver kørt fra og til vandreruten (se dag-til-dag beskrivelsen). Du overnatter i dobbeltværelse på lokale hoteller, vandrehjem og B&B. Køjesenge kan forekomme. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg.

Overnatningsstederne varierer i standard, da du overnatter på en kombination af hotel, pensionat og vandrerhjem. Nogle steder er der værelse med eget bad og toilet og andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab. Værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

Vandreruten følger kyststien på Bornholm, og leder dig igennem alle de større (og mindre) kystbyer undervejs. Nogle overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandreruten.

FORPLEJNING
Turen er inklusive morgenmad, samt aftensmad dag 5 og dag 6. Frokost er for egen regning, og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

VANDRINGERNE
Dagsvandringerne er på mellem 12 og 20 km. I dag-til-dag-programmet er der angivet et antal kilometer pr. dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af, hvilket overnatningssted der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

REJSEN DERTIL
Start: Turen er en rundvandring, der starter og slutter i Rønne. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted. Der er færgeforbindelse til Rønne fra Ystad (Sverige) og Køge. Se https://www.bornholmslinjen.dk og www.rejseplanen.dk. Vær opmærksom på, at turens første dage er en vandredag fra Rønne til Hasle på 12 km. 

Slut: Turen slutter om morgenen i Rønne (efter morgenmad). Der er færgeforbindelse til Ystad (Sverige) og Køge. Evt. ekstra nat i Rønne kan bestilles.

KYSTSTIEN
Kyststien på Bornholm følger, som navnet antyder, kysten hele vejen rundt om øen. Vandreruten er ca. 120 km og uden tvivl en af Nordeuropas smukkeste kyststier. Ruten følger primært de gamle redningstier og strandene, men flere steder kommer man også op i højden, og får fantastiske udsigter over klippekysterne og Østersøen. Kyststien byder i det hele taget på en utrolig varieret natur, hvor man både vandrer langs kilometerlange hvide sandstrande, over storslåede lyngheder og kystoverdrev, på højtbeliggende og vindblæste klippestier, gennem dramatiske, bregnefyldte og duftende sprækkedale, forbi larmende vandfald og gennem dybe og stille skovområder.

Stien leder dig også gennem Bornholms mere end 30 havne og små fiskerlejer, hvor der – blandt meget andet – er rig mulighed for at nyde nogle af øens mange kulinariske indslag, samt smage på noget af det Bornholm er allerbedst til – røgede fiskespecialiteter. På kyststien venter en spændende, af og til krævende, men meget belønnende tur, og både sind og hjerte tager noget fantastisk med hjem.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad
 • Aftensmad, “dag 5” og “dag 6”
 • Kørsel af bagage (1 stk. maks. 15 kg)
 • Transfer, “dag 6” og “dag  7”
 • Vandreprogram og rutebeskrivelser (adgang til Vagabond Tours’ app)
 • Mulighed for print-selv af kort med indtegnede ruter
 • Vandrekort – 1 sæt pr. værelse (sendes pr. post med GLS)
 • Vagttelefon
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Offentlig bus dag “dag 1” og “dag 2”
 • Aftensmad, dog inkl. “dag 5” og “dag 6”
 • Frokost/madpakke
 • Enkeltværelse, kr. 2350
 • Ekstra nat i Rønne inkl. morgenmad (dobbeltværelse kr. 525 pr. person / enkeltværelse kr. 850)
 • Afbestillingsforsikring

Tidligere rejsende fortæller:

Vi valgte denne vandretur, fordi vi godt kunne tænke os at opleve Bornholm fra en anden side – uden mange turister. Overnatningsstederne var søde og hjælpsomme. Tak for en dejlig tur!

K.D. Villadsen, København S

Alle etaper er utrolig flotte, men især strækningen fra Gudhjem til Balka Strand var utrolig smuk.

H. Larsen, Brønshøj

“Jeg har længe ønsket at gå Bornholm på grund af den smukke og særpræget natur. Hver etape er smuk på hver sin måde. Jeg var vild med etapen fra Hasle til Sandvig. Hele turen var bare fantastisk. I er gode til at arrangere individuelle ture.

N. Larsen, Århus

Vil du vide mere om turene til Bornholm?

Kontakt Trine som er den der ved allermest om vores ture til Bornholm.